dijous, 15 de setembre del 2016

Proposta didàctiqua

Jaume Centelles, en el seu bloc personal, fa diverses propostes didàctiques interessants per a les escoles relacionades amb llibres. Aquí us deixos el seu enllaç:

https://jaumecentelles.cat/lectures/

A continuació he copiat la proposta que fa envers El Tresor del Ter, per si us pot servir d'ajuda:



Edat recomanada

A partir de 9 anys

TAG

Riu, amistat, ecologia, naturalesa,
cultura, història


Resum

A partir d’un vell plànol que li va donar el seu besavi, en Joan Sala recorrerà tot el riu Ter, des dels Pirineus fins a l’Empordà, cercant el tresor del famós bandoler Serrallonga, avantpassat seu.

En el seu viatge, en Joan es farà amic de l’avi Benet, un vell rodamón rondallaire, coneixedor de les llegendes de cada poble. En Benet l’ensenyarà a descobrir el riu, amb el seu entorn i els animals que hi habiten. D’ell també aprendrà el valor de l’amistat. Junts viuran un munt de divertides i emocionants aventures durant aquest viatge al llarg del Ter, en la recerca del tresor.

El Tresor del Ter compta amb un pròleg d’en Ponç Feliu, Biòleg, ambientòleg i Tinent d’alcalde de medi Ambient de l’Ajuntament de Girona.
—Avi Benet, on comença el Ter? —vaig preguntar-li.
—A Ulldeter,  que està a la falda de Bastiments, un cim dels Pirineus, de quasi 3.000 m d’altitud. De fet, d’aquesta muntanya baixen de rius; el Ter, i per l’altre, el Freser, cadascun d’ells per una vall diferent, però s’acaben trobant a Ripoll, formant un riu més cabalós.

...El riu, ara, havia crescut amb l’aigua del Freser, que s’hi havia afegit a Ripoll, i amb la dels altres afluents que, de mica en mica s’anava trobant. Ara era un riu més ample i l’aigua ja no baixava tan juganera. Però quan vam arribar al pas dels Carlins, prop de la Farga de Bebié, el cabal semblava que ara disminuïa. L’avi Benet em va explicar que antigament es deia que en aquell indret el Ter perdia les aigües per filtració subterrània, i que anaven a parar a l’estany de Banyoles.


Objectius

Conèixer el riu Ter, el seu recorregut, la flora i la fauna.
El valor de l’amistat.
Conèixer llegendes i històries.

Descripció de la proposta

1.    Rellegir les llegendes
1.1.pàg. 11 Els bandolers: Rocaguinarda, en Tallaferro,els germans Margarit, en Trucafort i, el més terrible de tots, en Serrallonga.
1.2 pàg.21 Llegenda sobre el naixement del riu Ter
1.2.pàg. 28 Els sarraïns, Carlemany i el monestir de Ripoll
1.3. pàg. 43 Serrallonga
1.4.Pàg. 47 Pont de Torroella o del Dimoni
1.5.pàg. 61 La llegenda del Far
1.6.pàg. 63 El tren d’Olot
1.7. pàg.67 La llegenda d’Hanníbal del Pas del gegant
1.8.pàg. 71 Una llegenda de Girona
1.9. pàg.77 La llegenda de St.Jordi Desvalls
1.10 pàg.85 La llegenda de Torroella de Montgrí.

2.    Conèixer el poema del Ter i el Freser de mossèn Cinto Verdaguer.

3.    Conèixer els animals que viuen al voltant del riu

El falciot, la cuereta torrentera, l’aligot, l’espiadimonis, el falcó mostatxut, la merla d’aigua, la puput, el picot verd, l’oriol, el gripau, el tritó, el bernat pescaire, el silur, el porc senglar, la xibeca-òliva-, els abellerols, la llúdriga, els esplugabous, el visó americà.

Recursos emprats
Aquest llibre el treballen des de l’any 2006 a les Escoles de la conca del Ter.

El Consorci Alba-Ter ha iniciat una nova campanya de préstec del llibre “El tresor del Ter” a les escoles de la conca per utilitzar-lo en el seus treballs didàctics. Els tres últims cursos la iniciativa ha tingut una gran acceptació.
Cada escola pot tenir fins a 20 exemplars del llibre, un màxim d’un mes.
El tres cursos acadèmics el llibre l’han pogut gaudir 34 escoles de la conca del Ter, arribant a més de 700 nens i nenes. Entre les escoles que cada any han sol·licitat el préstec hi ha el CEIP Doctor Robert de Camprodon, el CEIP Pompeu Fabra d’Anglès i el CEIP Doctor Sobrequés de Bescanó.

En el bloc http://eltresordelter.blogspot.com/ es troben exercicis -amb les solucions- sobre la fauna, el medi ambient, la geografia, la història i les llegendes relacionades amb el llibre i el Ter.

Es pot consultar també SUSQUEDA-Pobles del conte el tresor del Ter

A Manlleu hi ha EL MUSEU INDUSTRIAL DEL TER
Fan un joc de pistes per conèixer el riu que es diu EL TRESOR DE LA QUIMETA

Jaume Centelles 
https://jaumecentelles.cat/lectures/