dimecres, 10 de setembre del 2008

Crien en el terme de Girona dues espècies després de 20 anys


El darrer informe de l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona revela que dues espècies d'ocells han criat al terme municipal de Girona després de pràcticament vint anys de no fer-ho. Les observacions a la zona del Ter de Fontajau han permès detectar dues parelles amb cries de cabussets (Tachybaptus ruficollis) a Fontajau el mes de juliol de 2008. També s'ha observat una parella d'exemplars de martinet menut (Ixobrychus minutus) amb comportament "que fa sospitar que tinguin pollets al mes de juliol de 2008".

Aquestes dues espècies són "estrictament protegides per convenis europeus i normatives autonòmiques". El martinet menut, a més a més, segons una directiva europea és una "espècie d'interès comunitari i objecte de mesures especials pel que fa a la conservació dels seus hàbitats". No necessiten molta aigua, però sí que es mantingui neta i que hi hagi un entorn natural també favorable. El responsable de l'anellament científic de l'Ateneu, Carles Pibernat, explica que des de fa aproximadament vint anys no es té constància de cap naixement d'aquestes dues espècies a Girona. Per fer-ho, és necessari que hi hagi molta tranquil·litat.

L'informe de l'Ateneu també explica els anellament que s'han fet del gener al març d'aquest any a la zona del bosc de Can Salvatella. En total s'han atrapat 433 ocells de dinou espècies diferents, dels quals 371 s'han anellat (perquè encara no ho estaven). Pel que fa a l'Illa del Ter, durant l'abril, es van anellar 181 ocells, del total de 281 capturats, de 31 espècies diferents. Un centenar ja ho estaven d'altres ocasions i han tornat a ser atrapats després de ser alliberats un cop tenien l'anell. En total s'han celebrat set jornades d'anellament en els dos punts. També hi ha hagut quatre sessions de seguiments d'amfibis a l'Illa del Ter i dues de papallones nocturnes al mateix indret.

(Notícia del Diari de Girona)

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008090500_2_285415__Girona-Detecten-dues-especies-docells-criat-Girona-despres-anys

1 comentari:

formula1pitlane ha dit...

Hola xavi!!!!!! soc en marc! de la fuente!

bueno dons res ke al final e pensat que dos blogs es molta feina...i a mes són en castellà... axins que n'he fet un que es amb català i posare tot tipus de informació com els altres pero recollits en un el blog es: http://ambientalimpact.blogspot.com/

pasat i ja em diras el ke! ;)
salutacions!