dimarts, 5 de febrer del 2008

La conca del Ter entra en excepcionalitat 2


Foto de la presa de Colomers
DdeG, Girona.
Les precipitacions caigudes durant els últims dos dies a les comarques gironines han estat molt ben rebudes, però no han resultat suficients per pal·liar la situació de sequera i per això el sistema del Ter-Llobregat va entrar ahir en la fase d'excepcionalitat 2. A la pràctica, això vol dir que es prohibeix als ajuntaments destinar aigua potable a usos que no siguin l'abastament domèstic (piscines, reg de jardins, activitats lúdiques, etc.). També s'extremen les mesures de gestió dels recusos i l'aprofitament de les aigües subterrànies per tal de descarregar la demanda sobre els embassaments.

En aquest escenari, s'ha establert que els volums d'aigua embassada destinables als regadius del Baix Ter es redueixin significativament fins a convertir-se en dotacions de supervivència d'arbrat. D'altra banda, l'aigua destinada a cabals circulants aigües avall del sistema d'embassaments del Ter-Llobregat es reduirà fins als valors mínims però sempre garantint que siguin suficients, amb l'objectiu de mantenir la continuïtat hidràulica que possibilita la vida piscícola. A més, l'ACA està estudiant reforçar aviat aquests cabals circulants del riu Ter aigües avall del Pasteral amb aportacions d'aigua dels aqüífers de la zona que presenten un bon estat de reserves.

Les últimes precipitacions Aquesta nova excepcionalitat arriba després d'un cap de setmana en què s'han registrat algunes precipitacions a les comarques gironines, que han estat insuficients per millorar l'estat dels pantans. Bona part d'aquests pluges s'han concentrat al Gironès i la Garrotxa, on s'han recollit les precipitacions més importants, mentre que a les zones més muntanyoses les precipitacions han agafat forma de neu. De fet, el diumenge dia 4 es va produir una nevada impotant a la conca del Ter, però l'augment de les temperatures i els forts vents han impossibilitat la consolidació de la neu caiguda, especialment a les conques internes. Per aquest motiu, el Departament de Medi Ambient calcula que els efectes de la nevada no es traduiran en aportacions efectives fins la primavera. Mentrestant, el nivell de l'aigua recollida als embassaments continua disminuint. Sense anar més lluny, l'estany de Banyoles es trobava ahir 18 centímetres per sota de la cota zero, que és la considerada com a mitjana. El 27 de desembre, només es trobava 16 centímetres per sota, de manera que el volum va baixant a poc a poc. Això sí, segons reconeix el meteoròleg banyolí Enric Estragués, aquestes precipitacions han estat molt positives de cara als horts i la pagesia, perquè ha remullat la terra. De fet, segons apunta el Servei Meteoròlic de Catalunya, les precipitacions han caigut al lloc adient, però ho han fet de forma poc uniforme, amb un clar degradat de nord a sud. Així doncs, les comarques gironines són algunes de les zones on s'han recollit més quantitat, ja que a les comarques de Ponent i el sud de Catalunya s'han recollit quantitats realment molt minses. Sense previsions d'aigua

De moment, no hi ha cap previsió perquè la pluja torni, almenys en els propers set dies. Segons indica Estragués, torna l'anticicló i el front que ha portat l'aigua ja s'ha desfet, de manera que no s'espera un nou episodi de pluges en els propers dies.

(Diari de Girona, 5-2-07)